April 21, 2013

Bila hati aku menangis

Semua orang pernah merasai kesedihan, menipu lah tak pernah merasa even orang yang happy good lucky macam mana pun mesti sampai satu masa akan merasai jua apa itu kesedihan. Semenjak akhir-akhir ini hidup aku memang sedih je, apa sebab pun tak tahu. Allah nak uji kesabaran dan kekuatan aku mungkin..mungkin..

Sini aku nak share beberapa tindakan yang aku ambik bila aku memang betul-betul dalam kesedihan or terluka. Ini tindakan aku lah ye..manusia tak sama antara satu sama lain

Langkah pertama :

Kalau aku sedih aku akan share dengan orang yang paling aku rapat, paling rapat, yang memang akan di sisi aku bila aku sedih, antaranya ialah my Loving (A)..dia antara yang pertama akan dapat msg or panggilan dari aku,, even dia tengah kerja, dia lah orang pertama yang akan dapat msg. Tapi..bila aku memang dah tak boleh tahan aku akan share ngn sahabat aku, nama tak boleh mention kat sini, mesti lah nanti sahabat yang lain terasa kan. hehe.. kenapa aku pilih orang luar sebab aku lebih selesa certain perkara kita tak tahu nak luah macam mana,, sebab tu memang orang yang banyak tahu pasal hati dan jiwa aku orang yang bernama sahabat...pentingnya sahabat dalam hidup aku.

Langkah kedua :

Kalau aku sedih, dalam waktu itu memang tak ada seorang sahabat aku yang respond aku akan monolog dalaman sorang-sorang, luah kat hati sendiri, cakap sorang- sorang, menangis sorang-sorang sampai puas.,, sedihkan hidup ini. Sampailah hati aku tenang.

Langkah ketiga :

Kalau aku sedih, aku senyap je tak cakap dengan sesiapa pun. Kita dah tengah sedih dan terluka. nantikan salah cakap bahana pula. So baik, berdiam diri.

Langkah keempat :

Kalau aku sedih, aku memang kembali kepadaNya. Lumrah kehidupan memang kembali kepada penciptaNya, kenapa langkah ini yang terakhir akan di ambil sebab memang dah manusia yang macam jenis aku camtu, tapi apa-apa pun aku paling tenang bila aku luah kepada yang Esa,,sebab Dia Yang Maha Besar dan Maha Mengetahui...Ya Allah...Nak lagi tenang aku mengaji sampai kering air mata aku, sembahyang tahyud...tu je ubat yang terbaik dalam hidup aku...

Kadang-kadang Allah nak uji kesabaran aku, keimanan aku, kekuatan aku, tapi aku tahu Allah akan turunkan dugaan dekat umatnya yang Dia tahu umatnya mampu mengharunginya...tetiba sayu pula aku rasa, sebab sekarang memang aku tengah bersedih dengan seseorang...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget